Blog

De wetenschap achter samen sporten — Ask Dr. Kirsten

blog-workout-together@2x

We weten allemaal dat trainen goed is voor het lichaam, maar wist je dat een paar extra mensen in de ruimte ook goed is voor jou? Onderzoek toont aan dat je je fitnessdoelen sneller kan behalen als je deel uitmaakt van een community. Misschien heb je dit moderne gezegde wel eens eerder gehoord: “Mensen die samen zweten, blijven samen”. Lees hier de wetenschap dat nou eigenlijk in het lichaam werkt.

Opwindende hormonen!

 

Uit onderzoek is gebleken dat na deelname aan een fysieke uitdaging samen, vrienden en koppels melding maken van een verhoogd gevoel van tevredenheid met hun vriend/partner. Door de fysiologische opwinding en het overwinnen van de uitdaging van de activiteit, neemt het gevoel van aantrekkingskracht en een band tussen twee mensen toe. Dus als je samen doelen stelt (training voor een triatlon, het bereiken van dat aantal watt op de roeimachine, het doorkomen van die RIPPED-training), verhoog je zowel je relatie (vriend of vriendin van de romantiek) als je prestatievermogen.

Samen aanpoten

 

Alleen al de aanwezigheid van iemand die je kent of waar je om geeft, zal je vermogen om een activiteit uit te voeren beïnvloeden. Ook al voelt u zich al bekwaam in het doen van een oefening, het meebrengen van een vriend of partner kan uw snelheid of kracht verbeteren zonder dat u zich bewust bent van hun invloed. Het is een bijzaak, als je aan het begin van het leren van een nieuwe truc (burpees, of de eerste keer op een machine), iemand die bekend is met het bewaken van je, is meer kans om je te laten stoppen. Dus neem de tijd om de oefening onder de knie te krijgen, neem dan je vriend of partner mee om je prestaties een mooie boost te geven!

Ritme versterkt je band

 

Als je samen traint, moet je je acties op elkaar afstemmen. De trainingen worden vaak op muziek uitgevoerd en je moet je aan een bepaald ritme of tempo houden tijdens de oefening. Als u met een vriend of partner traint, moet u uw eigen tempo of ritme afstemmen op dat van hem of haar en uiteindelijk de balans vinden in het synchroon lopen. Dit gedrag zorgt voor non-verbale afstemming, ook wel “mimicry” genoemd, waar u beiden baat bij heeft. Mimicry zorgt ervoor dat mensen zich emotioneel gematcht voelen met elkaar en creëert een sterkere band met hun vriend/partner. Samen oefenen is dus beter voor uw fysieke en sociale prestaties!

Je omgeving geeft je motivatie wanneer je het hardst nodig hebt. Simpel weg, omdat opgeven geen optie meer is. Door samen trainingen te volgen van experts maakt sporten minder intimiderend. En als je samen een vaste les plant, kan je elkaar’s progressie goed bijhouden en vieren! Zijn jouw vrienden echter niet zo gemotiveerd als jij bent? Nieuwe vrienden ontmoet je snel als je event blijft hangen na de les in de studio. Want je hebt in ieder geval een ding gemeen: liefde voor roeien!

Wie is Dr. Kirsten? Kirsten Pothof, 27 jaar oud, woont in de Pijp, en geef ons elke twee weken alle antwoorden voor je  vragen over je gezondheid en sport. Met haar advies, haal je alles uit het roeien!

 

Read more stories…

Book now ↗︎ Buy 2 workouts for €18

×

Hi!

Klik hieronder om te chatten of stuur een e-mail naar info@rowstudio.nl

× Heb je vragen?