Blog

Doe de snelle houdingscheck!

01

We zetten onze rug onder grote druk. Op de fiets naar werk met een zware rugzak, je vrienden helpen met verhuizen of (veel te) hyperactieve trainingen die onnodige spanning op je ruggengraat geven. Hier is een trucje om het probleem op te sporen – en je houding te verbeteren.

Je kan je houding beoordelen en corrigeren: met de volgende W-houdingstruc!

Doe de houdingscontrole

Sta met onderrug, schouders, hoofd, ellebogen en polsen tegen een muur gedrukt en de voeten op ongeveer 10 cm afstand van de muur. Begin met je armen dicht langs je zij en beweeg de armen omhoog, met behoud van alle acht contactpunten, net zolang tot je armen zich boven je hoofd bevinden. Blijf even zo staan. Vervolgens beweeg je de armen weer terug naar de beginpositie. Doe dit 10 keer achter elkaar. Als een van je ledematen het contact met de muur verliest tijdens de set, ontbreekt het je mogelijk aan de kracht in je core en de schoudermobiliteit die nodig zijn om de juiste houding vast te houden. Het corrigeren van deze onevenwichtigheden kan rugpijn verlichten en/of het risico op letsel verminderen.

Hoe kun je je houding effectief verbeteren?

Wat je zou kunnen doen – is de nodige kracht in je core opbouwen door drie keer per week de volgende oefeningen te verrichten: bird dogs, het dragen van koffers en Pallof presses. Maar we zijn het ermee eens: dat is een hoop gedoe. Godzijdank houden jij en ik van roeien! Roeitrainingen zijn intens voor je core en daarom een geweldige methode om snel je houding te corrigeren. Aan het einde van elke haal, wanneer je weer naar voren gaat, maak je steeds een situp-achtige beweging. De roeibeweging die je steeds weer herhaalt, versterkt je hele core.

Het voordeel van roeien

Aan het begin van elke haal wordt de verbinding tussen de benen en de armen in de onderrugspieren vastgeklikt. Daarnaast zit je zit ook op een klein, niet erg solide zitje, zodat de buikspieren en onderrugspieren voortdurend geactiveerd blijven om je stabiel te houden. Deze basisbeweging versterkt de core. Een sterkere core verbetert je algehele houding en roeien is de beste methode om dit te bewerkstelligen.

× Any questions? Available from 08:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday